След като Китай купи големи количества петрол доста евтино през пролетта, в морето се е образувало задръстване на танкери, които чакат да бъдат разтоварени.

Към 29 юни Китай - вторият по големина потребител в света на петрола след САЩ - натрупа 73 милиона барела от суровината на 59 кораба, плаващи в морето край северното крайбрежие на страната, според ClipperData, която проследява движението на на суров нефт по вода в реално време. За сравнение, това се равнява на три четвърти от търсенето на цялата планета, съобщи CNN,

Китайските барели с нефт на плавателни съдове са се утроили от края на май, според ClipperData. Натрупването на нефт в морето се дължи на търсенето на сделки от страна на Китай по времето на силния стрес на енергийния пазар.

"Китай продължи с глобалното изкупуване", казва Мат Смит, директор на стоковата стратегия на ClipperData. Той отбеляза, че въпреки това китайските резервоари за съхранение  на петрол все още не са се напълнили.

Именно покупките на Китай обаче помогнаха да се подкрепи пазара на петрол. Само седем седмици след като се срина до нивото на отрицателните 40 долара за барел, суров петрол се върна обратно на 40 долара за барел. Този замах от 80 долара беше обусловен от безпрецедентни съкращения на доставките от ОПЕК и Русия, премахване на много ограничения по света и силно търсене от страна на Китай.

Китайската икономика, която е втора по големина в света, разчита до голяма степен на суровината от чужбина. Ето защо има смисъл страната да съхранява петрола, когато глобалните цени са ударили дъното.

Петролът отново тръгна надолу, COVID-19 блокира търсенето

Петролът отново тръгна надолу, COVID-19 блокира търсенето

Днес сутринта Brent се търгува по $42,71, а WTI - по $40,25 за барел

Китайският внос на петрол се повиши с 19% през май от предходната година до рекордно високите 11,3 милиона барела на ден, според S&P Global Platts. Очаква се доставките на суровини в страната отвън да са надминали този рекорд през юни.

От къде купува Китай?

Една част от суровината е с произход от Латинска Америка. Бразилия е водещият източник на нефт в запасите на Китай, според ClipperData. Необходим е около месец и половина, за да се достави суровината от Бразилия в Китай. Голяма част от петрола идва също от Ирак, Саудитска Арабия и Нигерия.

Не само Китай разбира се, но и други страни се възползваха от катастрофата с петрола, за да увеличат аварийните си запаси. Тъй като цените на петрола се сриваха през март,  Тръмп обеща да подкрепи американските производители на петрол, изправени пред "потенциално катастрофални загуби", като закупи 30 милиона барела за укрепване на стратегическия петролен резерв.

Освен очевидните предимства на енергийната сигурност, покупките на Китай също имаха огромни финансови стимули. "Защо да го продавате за - 40 долара, когато можете да го продадете месец по-късно за 40 долара?" казва Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Мрачна прогноза за петролната индустрия: Търсенето на горива спира да расте след 2031 г.

Автомобилите и камионите отговарят за 40% от петрола по света, а скоро те ще се нуждаят все по-рядко от него

Енергийните компании и инвеститорите започнаха да използват кораби не само за транспортиране на нефт, но и за съхраняването му. "Сега, когато паниката за съхранение се изпари, няма причина за трупане на резерви", каза Диксън.