Испанският нискотарифен превозвач „Еър Мадрид" прекрати всички полети в навечерието на Коледните и Новогодишните празници, след като местните регулаторни власти й отнеха лиценза, предаде АФП.

Най-малко 300 000 души са изгорели с билетите си. От „Еър Мадрид" отказват да съобщят дали ще връщат пари на клиентите си за проваления им полет.

Министърът на развитието на Испания Магдалена Алварес заяви, че от 26 май контролните органи непрекъснато следят за безопасността на самолетите на нискотарифния превозвач. Осем от полетите са били отменени за периода заради проблеми със сигурността.

През ноември полет за Буенос Айрес е бил осъществен с 36 часово закъснение, след като пътниците вдигнали бунт и заплашили с линч. От Еър Мадрид обвиниха социалистическото правителство на Хосе Родригес Сапатеро в протекционизъм и защита на националния превозвач.

Нискотарифният превозвач е заплашен да загуби около 100 млн. евро за провалените полети около празниците. Освен това „Еър Мадрид" трябва да плати 6.5 млн. долара на хазната за превозените през уикенда 5 000 клиенти.

Властите в Колумбия също заплашиха да глобят нискотарифния превозвач за неизпълнените ангажименти към 9 000 колумбийци.

Нискотарифната компания е създадена през 2004 г. и в нея работят 1270 души. Тя летеше основно до Латинска Америка, Лондон, Париж, Рим, Тел Авив и Балеарските острови.