Тревогата, която завладя световния пазар на алуминий през изминалия месец, бързо изчезва. Металните пазари се стабилизираха, след като властите в САЩ показаха желание да смекчат санкциите срещу руския алуминиев гигант United Co Rusal.

Това разсея опасенията за сривовете на доставките, а цените на алуминия се запазиха почти без промяна през първите 2 дни на седмицата, пише Bloomberg.

Алуминият тръгна надолу, след като "най-лошото за Rusal премина"

Алуминият тръгна надолу, след като "най-лошото за Rusal премина"

Пазарите преодоляха страховете за сривове в доставките от ключовия метал

Capital Economics очаква алуминиевите цени да отстъпят до 2000 долара за метричен тон до края на годината. Цените се повишиха до седемгодишен връх от 2718 долара след санкциите, а мнозина дори очакваха да надхвърлят 3000 долара, но през миналата седмица се понижиха под 2200 долара, когато Министерството на финансите на САЩ смекчи позицията си.

Санкциите срещу Rusal могат да бъдат премахнати, ако руският олигарх Олег Дерипаска се откаже от контрола върху компанията, срокът е до 6 юни. Именно неговата собственост доведе до наказанието срещу металната компания, което взриви пазара на алуминий.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

Представители на милиардера преговарят с Вашингтон за продажба на дялове в компанията. Целта на САЩ не е да изключи Rusal от бизнеса, увери пред Bloomberg министърът на финансите Стивън Мнучин.

Смекчаването на позицията на американските власти даде възможност и на други инвеститори да измъкнат от сделките с руския алуминиев гигант. Акциите на Русал се покачиха, а цените на алуминия се понижиха след новите отстъпки на САЩ.

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"

Макар че все още не е ясно кой ще купи дела на Дерипаска, експерти твърдят, че ще бъде постигната някаква сделка, която ще избегне шока на пазара на алуминий.

"Изглежда има модел, в който Тръмп обявява нещо грандиозно, а през следващите седмици нещата се връщат обратно. Това е подход на бизнесмен, в който отправяте възможно най-голяма заплаха, а след това я използвате като отправна точка за преговори", каза Каролайн Бейн, главен икономист по суровините в Capital Economics.