Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира тази седмица, че финансовата институция ще продължи да върви към въвеждането на дигитално евро, което трябва да се превърне в електронната алтернатива на единната валута.

"Банкнотите ще останат, но смятаме, че ще имаме и дигитално евро", коментира тя в онлайн интервю в рамките на конференция, организирана от Reuters.

Окончателното решение в тази посока се очаква да бъде взето през лятото в зависимост от резултата от публичните консултации, които ЕЦБ приключи през тази седмица. В запитването по темата са се включили повече от 8000 души, което е рекордно ниво за този тип допитвания.

Авторът Лео Ван Хов пише в свой коментар по темата за Euro Observer, че електронното евро може да се разминава с първоначалните очаквания и по-скоро то може да се разглежда като нишов продукт, вместо като някаква революция в разплащанията в Еврозоната.

В това отношение той напомня за позицията на Кристин Лагард, споменавана в редица нейни изказвания, че дигиталното евро няма да бъде заместител, а допълнение на физическите пари.

В доклад на Евросистемата (система, включваща ЕЦБ и централните банки на останалите страни от Еврозоната) от октомври пък се казваше, че то може да бъде използвано за различни инициативи на ЕС, като Инициативата на ЕС за ограничаването на плащанията в брой.

Авторът посочва, че пред ЕЦБ стоят няколко ключови въпроса, от които зависи как точно ще изглежда дигиталното евро и колко широко ще бъде използването му. Наскоро от финансовата институция посочиха, че то трябва да комбинира "ефективността на дигиталния платежен инструмент със сигурността на парите на централната банка".

Това би направило електронния вариант на еврото по-привлекателен заради сигурността му. В същото време за потребителите ще бъде не по-малко важна информацията за техните разплащания, която ще бъде достъпна. Според проведените анкети именно поверителността на плащанията е една от най-важните характеристики за респондентите.

Друга важна характеристика ще бъде това дали ще има горна граница на сумата, която хората ще могат да имат в сметка или дигитален портфейл под формата на дигиталната валута. Това важи и за възможността да се въведе максимална сума на транзакция, което обаче би ограничило интереса към този инструмент.