В началото на валутната търговия във вторник щатският долар поскъпва спрямо еврото, паунда и японската йена.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1795 за едно евро в сравнение с $1,1813 за евро в края на вчерашната търговия.

Стойността на долара спрямо японската валута се повиши в същото време до 105,39 йени от 105,33 йени в понеделник.

За едно евро днес на пазара дават 124,31 йени спрямо 124,40 йени при закриване на търговията ден по-рано.

Курсът на лирата стерлинг спрямо долара възлиза на $1,3046 за паунд в сравнение с $1,3064 за паунд в края на предишната сесия.

Британската национална валута се търгува спрямо европейската на ниво 1,1061 евро за паунд при с 1,1059 евро за паунд в понеделник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,06% по време на търговията. По-широкият WSJ доларов индекс нараства с 0,13%.

Доларът може да продължи да укрепва в близко бъдеще на фона на продължаващите противоречия между властите в САЩ по отношение на стимулационния пакет, казват експертите на CBA. Според тях също е невъзможно да се изключи рискът резултатите от президентските избори в САЩ да не станат известни веднага или да бъдат оспорени, което би могло да осигури допълнителна подкрепа за долара.

Участниците на пазара продължават да наблюдават отблизо ситуацията около предизборната кампания в САЩ. Според социологическите проучвания кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън води и неговата преднина пред сегашния президент Доналд Тръмп се разширява.

Китайската валута се разменя при курс 6,7484 юана за долар, в сравнение с 6,7459 юана за долар при предишна търговия.

Износът на Китай в доларово изражение през септември се е увеличил с 9,9% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Генералната митническа администрация (GTU) на КНР.

Растеж по този показател се отбелязва за четвърти пореден месец, информира Trading Economics. Китайският внос е скочил с 13,2% в сравнение със септември 2019 г., след като бе намалял за два поредни месеца.