Търговците оценяДоларът укрепва към еврото и паунда, спада спрямо йенатават вероятността за нови стимули в САЩ и новините за ваксината

В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар укрепва спрямо еврото и паунда, но се обезценява спрямо йената.

Търговците оценяват вероятността от нов стимулационен пакет в САЩ, както и излезлите по-рано тази седмица новини за успеха на опитите с ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech.

Пазарите все още очакват официалните резултати от президентските избори в САЩ, проведени на 3 ноември, от които зависи и съдбата на новия пакет стимули за американската икономика.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,05% по време на търговията. По-широкият индекс на WSJ долар нарасна с 0,1%.

Курсът на общата валута по отношение на американската днес сутринта е 1,1787 долара за евро спрямо 1,1777 долара за евро в сряда.

Разменната стойност на американската валута спрямо японската в същото време е 105,24 йени за долар срещу 105,43 йени за долара в края на търговията предния ден.

Британският паунд губи 0,24% спрямо долара, а австралийският долар - 0,3%.

Появата на ваксината срещу COVID-19 означава по-малко стимули, казва Джон Харди, ръководител на стратегията за чуждестранна валута на Saxo Bank.

Анализаторите също така отбелязват, че централните банки няма да се налага да вливат толкова много ликвидност във финансовата система, колкото правят в момента, ако ваксината стане налична скоро. А това би помогнало за укрепването на долара.

Междувременно по-високата доходност на американските държавни облигации в сравнение с европейските облигации стимулира продажбите на евро, пише Dow Jones.