Европейската комисия най-вероятно ще вземе решение днес дали официално да изиска от Италия да върне, ревизира и подаде отново бюджета си -- стъпка, която Брюксел досега не е предприемал, пише Bloomberg.

Вицепрезидентът Валди Домбровскис и икономическият еврокомисар Пиер Московиси вече заявиха, че бюджетът на Италия представлява сериозно нарушение на правилата на Европейсият съюз и поиска от популисткото правителство да го ревизира. Италия, засега, отказва.

Предложените разходи далеч надхвърлят ограниченията за фискална стабилност на ЕС, а Рим многократно игнорира предупрежденията за размера на дефицита си. Затова има голяма вероятност комисията да отхвърли бюджета.

Еврото поевтинява на фона на проблемите с бюджета на Италия

Еврото поевтинява на фона на проблемите с бюджета на Италия

В същото време фунтът стерлинг поскъпва спрямо долара

"Комисията наистина няма друг избор, освен да отхвърли бюджета", смята Мухтаба Рахман, политически анализатор в Eurasia Group в Лондон.

Ако Брюксел върне проектобюджета, Италия ще има три седмици да го ревизира и отново да го изпрати за одобрение. Въпреки че комисията няма реална власт над националните бюджети, правителствата не рискуват с нарушаване на правилата заради стигмата и потенциалното поведение на пазарите.

Спредът на италианските облигации вече достигна 5-годишен връх в петък от 341 базисни пункта, а Credit Suisse AG заяви по-рано, че банковата система в страната ще се изправи пред огромно напрежение, ако той се повиши над 400 базисни пункта.

Местните банки вече притежават над €260 милиарда лоши кредити, най-голямата сума в ЕС, от предходната финансова криза.

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Много от съставките вече са налице

И все пак в последните дни се появиха знаци, че Рим може да е отворена към компромис. В писмо до комисията от вчера министърът на финансите Джиовани Триа обеща, че дефицитът няма да се разширява повече от първоначално планираното и призова за диалог с ЕС за разрешаване на различията.

Междувременно премиерът Конте даде сигнал, че Италия може и да е въведе някои от най-спорните си планове за харчове в началото на следващата година, което може да доведе до по-малък дефицит.

Според правилата на ЕС, страните не трябва да имат дефицит по-голям от три процента от брутния вътрешен продукт или дълг над 60% от икономиката. А тези, които вече са нарушили тези правила, трябва да поемат по пътя към намаляването на задлъжнялостта.

Планираният за 2019 г. дефицит е под ограничението от три процента, но дългът на Италия е над 130 процента от брутния вътрешен продукт.

Техноратът Триа не удържа на популистите в Италия

Техноратът Триа не удържа на популистите в Италия

Дефицитът през 2019 г. ще бъде в размер на 2,4 процента