Италианското популистко правителство се споразумя дефицитът на държавата през следващата година да бъде в размер на 2,4 процента от брутния вътрешен продукт. С по-високите разходи те ще се опитат да "прекратят бедността" в Италия. Преговорите се оказаха трудни, след като технократът Джиовани Триа държеше на по-ниски разходи, за да не натрупва твърде много към дълга на Италия, който към момента е €2,3 трилиона.

Но политиците все пак надделяха и успяха да си спечелят средства, с които да се опитат да изпълнят част от предизборните си обещания, като гарантиран минимален доход.

Преговорите за италианския бюджет в безизходица

Преговорите за италианския бюджет в безизходица

Министърът на финансите не разрешава дефицит над два процента

"Ние, с решителна стъпка, с този проектобюджет, ще изтрием бедността", заяви Луиджи Ди Майо, вицепремиер и лидер на "Движение 5 звезди", цитиран от BBC.

Но амбициозните планове за разходи на правителството го поставят срещу Брюксел, който иска Италия бързо да намали дефицита си. Той все пак е под тавана от 3%.

Какво обещаха популистите?

"Пет звезди" и "Лигата" дойдоха на власт, обещавайки данъчни облекчения и нови социални помощи. Сред най-амбициозните бяха гарантиран базов доход за бедните от около €780 на месец, което ще струва около €17 милиарда; данъчна реформа с намаляване на налозите до 15% и 20% от 23-43%, което ще струва до €50 милиарда, както и спиране на пенсионната реформа и повишаването на възрастта.

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Управляващите в Рим все по-трудно се разбират за държавните финанси