Правителството на Италия трябва да реши до полунощ днес относно целите в бюджета на страната за следващата година - бюджетен дефицит, ниво на дълг и растеж. Преговорите вътре в кабинета обаче се изправят пред тежки спорове, след като двамата вицепремиери настояват за повече разходи, пише Bloomberg.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини е решил да подкрепи искането на Луиджи Ди Майо от "Движение 5 звезди" за дефицит от 2,4 процента през следващата година. Министърът на финансите Джиовани Триа иска той да бъде под два процента.

От 11:30 тази сутрин тече среща, на която някои министри ще се опитат да изгладят спорните моменти, а по-късно ще заседава и целият кабинет. Партиите очакват Триа да склони за дефицит от 2,4 процента, нужен за въвеждане на някои от предизборните обещания. "Ако той не приеме, ще имаме проблем", казва високопоставен политик, цитиран от Bloomberg.

В резултат, италианските облигации и акции тръгнаха надолу заедно с еврото. Бенчмарковият борсов индекс изтри 1,8 процента - най-много от месец насам. Доходите по двугодишните облигации подскочиха с 12 базисни пункта до 0,88 процента, а на 10-годишните - с 10 пункта до 2,96 процента.

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Базовият доход е "ябълката на раздора" в Италия

Управляващите в Рим все по-трудно се разбират за държавните финанси