Печалбите на европейските банки няма да се върнат на нивата преди пандемията до 2022 г., предупреди Европейската централна банка в последния си преглед на финансовата стабилност. "Очаква се доходността на банките да остане слаба", заяви Луис де Гуиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, в изявление.

Финансовите институции в еврозоната се опитваха да увеличат печалбите си през последното десетилетие след Голямата рецесия от 2008 г., в среда с по-силен регулаторен контрол и ниски и отрицателни лихвени проценти. А днес доходността им допълнително се понижи и заради кризата и това ще продължи да се усеща през следващите месеци според Европейската централна банка.

Ако банките постигат хронично ниски печалби, това може да навреди на способността им да отпускат пари на предприятията и физическите лица. Общата рентабилност на банковата система отразява също здравето на икономиката.

ЕЦБ: При дигиталните валути първите, които ги въведат, ще спечелят

ЕЦБ: При дигиталните валути първите, които ги въведат, ще спечелят

Те могат да се превърнат предимство за централните банки, ако те са сред пионерите

Пазарните очаквания сочат към възвръщаемост на собствения капитал (ROE), което е мярка за рентабилността на банките, от 1,7% тази година и от 3,1% и 5% съответно през 2021 и 2022 г. ROE на банките от еврозоната беше около 6% през юни 2019 г., според данни на ЕЦБ.

Ударът върху възвръщаемостта им се дължи, разбира се, на настоящото затваряне на икономиките, изтъкват от централната банка. Мерките, въведени във всички страни, удариха икономическата активност, респективно и доходността на банките.

"Текущата слаба рентабилност може да попречи на капацитета на банките да подкрепят кредитирането на реалната икономика през следващите месеци, тъй като се очаква лихвените проценти да останат ниски за значителен период напред", каза ЕЦБ в своя преглед.

Кристин Лагард обеща солиден пакет стимули от ЕЦБ през декември

Кристин Лагард обеща солиден пакет стимули от ЕЦБ през декември

Очаква се програмата за обратно изкупуване на облигации да се увеличи с €500 милиарда

Банковата система е ключов елемент за подпомагане на икономическото възстановяване след пандемията. Много бизнеси ще търсят ново финансиране, за да възстановят работата си след месеци на изчакване.