За централните банки, които искат да въведат дигитална валута, това може да се превърне в предимство, ако го направят скоро. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) по темата.

"Държава без дигитална валута би изгубила част от контрола върху монетарната си политика, той като ще бъде принудена да реагира по-силно при шокове, идващи от държави, които вече разполагат с такъв инструмент", посочват изследователите Масимо Минесо Ферари, Арно Мел и Ливио Страча, цитирани от Bloomberg.

Те прогнозират, че такъв ефект на "преливания" при шокове ще бъдат фаст особено за отворените икономики, тъй като подобни активи, като дигиталните пари, привличат инвеститорите.

"Въвеждането на такава валута от централните банки по-скоро, отколкото по-късно, може да увеличи значително положителният ефект за първите от тях", посочват авторите.

Темата е особено актуална през последните години с нарастващото значение и на криптовалутите. Досега Китай се оказва доста напред в своят тестов проект за въвеждане на дигитален юан.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард коментира през миналата седмица, че ръководената от нея институция "няма да се надпреварва да бъде първа", но че "нейното предчувствие е, че такава дигитална валута може да бъде създадена в рамките на следващите години".