Европейската централна банка (ЕЦБ) раздаде нови над 1 трилион евро, за да подкрепи икономиките от спада, предизвикан от месеците на блокирана активност заради пандемията. 

Общо 742 банки са се възползвали от новия транш от евтини 3-годишни кредити на ЕЦБ на обща стойност от 1,31 трилиона евро или 1,5 трилиона долара, съобщава Bloomberg.

Целта на тези кредити е да гарантират, че европейските банки ще продължат да осигуряват кредитиране за корпоративния сектор и домакинствата, за да подкрепят икономическото възстановяване от коронакризата.

Заемите са с лихва под 0, което означава, че ЕЦБ плаща на банките, за да осигуряват кредитиране от своя страна.

Средствата могат да се използват също така за закупуване на активи с по-висока доходност, като италиански облигации.

Междувременно преди седмица ЕЦБ реши да остави основните си лихвени ставки непроменени, но увеличи както размера, така и продължителността на т.нар. "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP), позната и като пандемична програма за "количествени облекчения".

Централната банка увеличи с 600 милиарда евро размера на одобрената през март програма до общо 1,35 трилиона евро, като в същото време удължи и срока на нейното действие поне до юни 2021 година спрямо първоначалната крайна дата на 31 декември тази година.