В началото на търговията във вторник щатският долар се обезценява спрямо повечето основни световни валути.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,4%. През август показателят е спаднал с 1,3%. По-широкият индекс WSJ Dollar, който проследява долара спрямо 16 валути, също падна с 0,4%.

Доларът рязко поскъпна през март тази година на фона на значително увеличение на търсенето на безопасни активи убежища, което беше първият отговор на финансовите пазари на пандемията от коронавирус. Оттогава обаче стойността на американската валута е намаляла значително и продължава да пада поради продължаващите опасения относно перспективите за възстановяване на US икономиката.

Курсът на общата валута спрямо американската днес сутринта се покачва с 0,39% - до $1,1983 за евро в сравнение с $1,1936 за евро в понеделник. В хода на търговията стойността на еврото се доближи до психологически важното ниво от 1,2 долара.

В съчетание с японската национална валута, стойността на европейската възлиза на 126,72 йени за евро при 126,41 йени за евро предния ден.

Стойността на американската валута спрямо японската намалява с 0,15% - до 105,75 йени за долар спрямо 105,91 йени за долар в понеделник.

Британският фунт стерлинг поскъпва във вторник сутринта с 0,26% по отношение на американския долар - до $1,3405 за паунд долара при $1,3370 за паунд предния ден.

Австралийският долар в същото време поскъпна с 0,3% - до 0,7398 долара. Резервната банка на Австралия (RBA) във вторник потвърди целевата си доходност от тригодишни държавни облигации на 0,25%, а основният лихвен процент - на рекордно ниско ниво от 0,25%.

Шефът на RBA Филип Лоу заяви, че очаква ставките да останат "изключително ниски" за известно време.

Американската валута спадна спрямо китайската с 0,4% - до 6,8210 юана за долар, минимум за повече от година, благодарение на положителните икономически данни от Китай, отбелязва Trading Economics.