Щатският долар при валутната търговия в сряда сутринта леко поевтинява спрямо еврото и британската лира, като слабо се засилва по тоншение на японската йена.

Ден преди това стойността на доларовия индекс падна до 6-седмичен минимум на фона на речта на председателя на Федералната резервна система Джером Пауъл в Банковата комисия на Сената на САЩ.

Пауъл нарече високата инфлация "сериозна заплаха" за пълното възстановяване на американската икономика и каза, че централната банка се готви да повиши основния си лихвен процент, тъй като американската икономика вече не се нуждае от супер меката парична политика на регулатора, въведена по време на пандемичната криза.

В същото време Пауъл отбеляза, че повишаването на лихвата от страна на Федералния резерв няма да доведе до рязко забавяне на икономическия растеж и влошаване на ситуацията на пазара на труда. Пауъл също изрази оптимизъм, че проблемите в глобалните вериги за доставки ще се облекчат и това ще забави инфлацията в Съединените щати.

Изявленията на Пауъл показват, че Фед запазва максимална гъвкавост в постоянно променяща се среда и не следва непременно предварително определен път, казват анализатори на Pepperstone.

В сряда сутринта общата европейска валута се покачи спрямо американската с 0,05% - до $1,1373 за едно евро от $1,1377 за евро в края на предишната сесия. Във вторник европейската валута поскъпна с 0,4% спрямо долара.

Доларът се повиши спрямо йената с 0,03% - до 115,34 йени срещу 115,31 йени при закриването на търговията вчера. Във вторник доларът  0,1% спрямо японската валута. Нарастващият апетит за риск на финансовите пазари след изявленията на Пауъл помага за отслабването на йената.

Британският паунд днес сутринта поскъпва по отношение на долара с 0,07% до $1,3644 за една лира от $1,3633 в края на предишната търговия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда загуби 0,08%.