В хода на валугната търговия в понеделник сутринта щатският дола запазва силните си позиции като расте осезаемо по отношение на еврото и по-слабо към йената, британската лира запазва относителна стабилност. Войната в Украйна накара инвеститорите да се насочат към валути и и активи по-безопасни убежища в ситуация на геополитичска криза.

Еврото слезе под 1,1 долара, ниво, което не е наблюдавано от май 2020 г., и като спадна с над 2,5% през миналата седмицата, тъй като перспективите за икономиката на евросъюза се влошиха и търсенето на активи за убежище се увеличи с войната в Украйна засилено. Днес общата европейска валута към 9:45 минути българско време се търгува на пазара с 0,57% по-евтино - по 1,0870 долара за едно евро

Спрямо други търсени валути като швейцарския франк еврото загуби повече от 0,7% до под 1 франк за евро, най-ниско ниво от януари 2015 г. Спадна и с около 0,4% спрямо британската лира стерлинг до най-ниското ниво от юли 2016 година.

Надеждите, че инфлацията ще започне да достига своя връх в Европа в началото на 2022 г., избледняха, тъй като санкциите срещу Русия вече засягат цените на енергията и суровините. Освен това европейските банки и компании с дъщерни дружества или силни връзки с Русия са засегнати от санкциите. Volkswagen вече спира производството в два завода за електрически автомобили в Русия, а BP и Shell, HSBC искат да напуснат Русия.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта не демонстрира голяма динамика и се търгува спрямо американската валута на ниво около 1,3210 долара за едни паунд.

Японската йена се задържа около 115 за долар в понеделник, оставайки в диапазона от средата на февруари, тъй като паричните потоците към сигурни валутни убежище, стимулирани от военния конфликт между Русия и Украйна, компенсират натиска от засилващия се долар.

Междувременно базовата инфлация в Япония се забави до 0,2% през януари, като не отговаря на очакванията и остава доста под целта на централната банка. Централната банка на Япония многократно е заявявала, че ще запази изключително хлабава парична политика, за да подкрепи възстановяването на икономиката и да постигне целта за инфлация от 2%, подчертавайки една от най-гълъбите позиции сред големите централни банки. Членът на борда на BOJ Джунко Накагава също каза в четвъртък, че кризата в Украйна може да навреди на японската икономика, като повиши цените на горивата и суровините, сигнализирайки за необходимостта от поддържане на масивни стимули, пише Тrading Еconomics.