Виченца, като типичен италиански град, впечатлява с архитектурата си, а стандартът на живот, както в повечето градове в Северна Италия, е осезаемо по-висок от този в южната част на страната.

Същият този град, заедно с региона Венето, където се намира, и Тоскана, се смятат за епицентърът на банковата криза в европейската страна, която вече е коствала милиони на живеещите там, пише The Guardian.

Дори кметът на Виченца – Ачиле Вариати, е бил ударен от срива на акциите на кредитора Banca Popuolare di Vicenza (BPV), чието седалище е в града. По неговите думи богатството му е намаляло с 25 000 долара.

Италия спасява банковия си сектор с фонд от 5 милиарда евро

Италия спасява банковия си сектор с фонд от 5 милиарда евро

Фонд “Atlante” ще изкупува акции и лоши заеми от закъсали банки

Предпоставките за настоящата криза се появили още преди години. Тогава местни банкери правели договорки с клиентите си – финансовата институция им отпускала всякакви кредити, но при едно условие – да закупят акции на BPV за минимум 6000 евро.

Всички тези инвестиции обаче се оказват безполезни, а някои от клиентите губят от това не хиляди, а милиони.

Историята на редица други италиански финансови институции е същата. През последните години икономиката на страната забави растежа си и банките бяха “натиснати” от огромния размер на необслужваните кредити, които според изчисленията възлизат на 360 милиарда евро.

Брюксел разреши на Италия да "инжектира" пари в закъсалите банки

Италия готова да налее €150 милиарда в банковия си сектор

Програмата ще осигурява държавна помощ чрез гаранции

Днес страхът, обзел цяла Италия, е свързан с това, че “заразата”, тръгнала от Виченца, може да се разпространи из цялата страна. Притесненията се отнасят най-вече до това, че третата най-голяма банка в държавата – Monte dei Paschi di Siena, може да се “провали” на европейските стрес тестове.

Резултатите от тях трябва да излязат в петък вечерта. Ако това реално се случи, решението и инструментите за спасяването на кредитора ще бъдат в ръцете на Рим и Брюксел.