Европейската комисия (ЕК) в неделя е разрешила на Италия да използва държавни гаранции, за да подсигури необходимата ликвидност на банките в страната. Това твърди говорител от Брюксел, цитиран от The Wall Street Journal.

По неговите думи Комисията е одобрила програмата в съответствие с “извънредните правила за осигуряването на държавна помощ”.

Тя предвижда наливането на капитал в размер на 150 милиарда евро под формата на гаранции. Не е ясно дали ЕК е одобрила цялата помощ или по-малка сума.

Според информацията програмата ще действа до края на годината.

“Няма особени очаквания, че ще се появи нужда от използването на тази схема”, твърди говорителят.

Все пак запитването от страна на Италия и одобрението от Брюксел са първите индикации, че страните членки започват да търсят варианти за осигуряване на подкрепа за местните финансови институции заради сътресенията след британския референдум.

“Това решение показва, че има редица алтернативи да бъде осигурена помощ за преодоляване на проблемите на пазара в пълно съответствие с правилата на ЕС”, посочва представителят на ЕК.

Подкрепата на британците за “Брекзит” оказа сериозен удар и задълбочи проблемите на италианската банкова система.

Местните кредитори са изгубили повече от половината от пазарната си капитализация от началото на годината на фона на недоверието от страна на инвеститорите заради големия брой на необслужваните кредити. Акциите на някои от финансовите институции са поевтинели рекордно със 75 на сто.