Това което започна като промяна на парадигмата в света на финтех индустрията през последното десетилетие, достигна глобална критична маса и се разви в генератор на "тектонска промяна", която през 2020 г. ще започне да оказва влияние върху почти всички на планетата.

Някои я наричат четвъртата индустриална революция. Това е технологично прекъсване, което включва "интернет на нещата" (IoT) и изкуствен интелект (AI) и дава възможност за обмен на стойност и данни в математически непроменима и надеждна среда, като по този начин елиминира посредниците.

Тази нова технология е - блокчейн. Биткойн със сигурност е водещ в тази армада от разрушителни иновации, но в последно време инерцията се задвижва от по-напреднали и по-развиващи се блокчейн протоколи.

През последните няколко години специалистите изявяват идеята за "широко възприемане" на блокчейн технологията далеч отвъд ограниченото възприемане само и единствено за биткойн.

Големите предприемачески и институционални участници инвестират сериозно в блокчейн научноизследователска и развойна дейност и е изградена здрава глобална мрежа от инфраструктура. Последната обаче все още далеч не е толкова широко разпространена. Бокчейнът остава "нишова технология".

Защо 2020 г. ще бъде различна и как можете да се възползвате от потенциалния възход на блокчейн технологията. На този въпрос отговор дават експерти в областта.

Китай

Китай вероятно е най-яркият пример за спонсориран от държавата интерес към блокчейн технологиите. През октомври президентът Си Дзинпин изнесе реч, в която заяви, че Китай трябва да "използва възможностите", предоставени от блокчейн, в това, което изглежда беше един от първите случаи на голям световен лидер, подкрепящ технологията. Си каза, че блокчейнът е "важен пробив в независимите иновации на основните технологии".

"С подкрепящия блокчейна си президент Си, Китай недвусмислено каза, че бъдещата основа на технологията е блокчейн и той иска да е лидер при тази технология...", заяви пред финансовото издание CNBC - Джехан Чу, съосновател на Kenetic Capital, търговска и инвестиционна компания, фокусирана върху цифровите активи.

Франция

Централната банка на Франция през следващата година ще отправи покана за разработване на цифрова валута в страната, тъй като сред правителствата на ЕС нарастват опасенията за нови валути, като например планираната от Facebook Libra и други.

Инициативата на френската централна банка е първата такава от централната банка на еврозоната, като крайната цел е да се разработи цифрово евро, което да се основава на блокчейн технологията.

Германия

На 29 ноември 2019 г. германският парламент прие законопроект, който изменя съществуваща директива срещу изпирането на пари, за да позволи на германските банки да продават и съхраняват криптовалути. Новият закон ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., въпреки че първо трябва да бъдат изпълнени определени изисквания на финансовия регулатор в страната.

Германия също демонстрира силна подкрепа за маркери за сигурност. Тази нова форма за набиране на капитал използва предимствата на блокчейн технологията - както се вижда в популярното първоначално предлагане на монети (ICO) - докато декларативно се определя като предлагане на ценни книжа. Като такова предлагане, то е обект на строгите закони и разпоредби, които идват със събирането на средства.

Украйна

Законодателната група на Украйна, прие нов законопроект, който включва най-добрите международни практики за борба с престъпността и прането на пари, в крипто регулаторната рамка на страната.

Като част от новоприетото законодателство, криптовалутите вече са класифицирани като собственост в Украйна. По този начин, собствениците на виртуална валута могат да използват своите дигитални фондове като средство за размяна, което дава възможност за легализирана търговия, плащания, инвестиции и преводи.

Централните банки

Според доклад от януари 2019 г. от Банката за международни разплащания (BIS) в Базел, Швейцария, поне 40 централни банки по света в момента са проучили, или проучват възможността да експериментират с цифрова вулата.

Тези действия са резултат от големия интерес на централната банкова общност за справяне с дългогодишни предизвикателства като финансово включване, ефективност на плащанията и оперативна платежна система, както и кибер устойчивост.

Трансформацията на капиталовите пазари чрез цифрови ценни книжа

От институционална страна от Световната Търговска Организация (СТО), имаше значително изграждане на бек офис функционалност и инфраструктура в чужбина. Юли стартира първа по рода си система за размяна на дигитални маркери за сигурност, базирана и регулирана в Сингапур.

През септември Santander емитира облигация за 20 милиона долара използвайки токенизирана облигация, сключена изцяло в публичната мрежа Ethereum (CommBank и Quorum са в частни мрежи). Септември също така Allinfra, друга компания, която си партнира с ConsenSys, обяви сътрудничество с най-големия Азиатски АДСИЦ, наречен Link REIT.

"В края на манията на ICO през 2018 г. очевидното беше, че набирането на капитал с цифрови маркери е ефективно и жизнеспособно. Тогава също стана очевидно, че регулаторният надзор е необходимо зло. Сега виждаме, че регулаторната рамка е развита и инфраструктурата е налице.", коментира Томас Картър, 30-годишен новатор на финтех и изпълнителен директор на DealBox, иновативна платформа за издаване и инвестиция на цифрови ценни книжа.

Още прогнози за дигиталните валути

Изпълнителният директор на Binance - Чангпен Жао смело твърди, че криптовалутите ще достигне до повече потребители от интернет за няколко години.

Сегашните оценки сочат, че 58 процента от населението в световен мащаб има достъп до интернет. Това са общо 4,4 милиарда души с Китай, Индия и Съединените щати, които водят по брой потребители.

Докато точните криптовалутни показатели са трудни за постигане, последните оценки поставят глобалната употреба на криптовалута до 139 милиона души. Ако прогнозата на Жао се сбъдне, това би било седемкратно увеличение за двете години след 2017 г., което би поставило криптовалутите на най-бързата крива на растеж.

Възможността

Ето къде нещата стават наистина интересни от гледна точка на инвеститорите. 2020 г. наистина се очертава като водеща точка към широкото приемане на блокчейна и криптовалутите. Трябва само да бъде решен един основен проблем - ползваемостта.

Пазарните изследвания показват, че новодошлите в света на блокчейн/криптовалутите са изплашени първоначално от технологията.

Високотехнологичните понятия като адреси и криптиране с публично-частен ключ не са особено интуитивни по своята същност и се явяват като тромав когнитивен товар за повечето крипто-любопитни потребители.

Новите потребители, заседнали на входната врата на основни понятия, са огромен проблем за приемане и сериозна пречка пред по-широкото използване на дигиталните валути и блокчейн технологията.