Шистовата революция в САЩ тежко увреди енергийната индустрия в Канада в последните години, слагайки край на две десетилетия на бърза експанзия и създаване на работни места. Сега държавата има свой план за разработка на шистовите полета, за да възстанови нанесените икономически щети, пише Reuters.

Канадските производители и водещи компании в света насочват интереса си към Дуверни и Монтни, като твърдят, че местностите могат да се конкурират с най-изобилните полета в САЩ. Канада е първата страна, освен САЩ, която се готви са разработване на подобен тип ресурси от такъв мащаб. Те вече отговарят за около осем процента от общата продукция. Китай, Русия и Аржентина също притежават залежи, но все още не могат да ги разработят.

Канада пък предлага голяма част от същите предимства, които позволиха на компаниите в САЩ да започнат шистовата революция - множество частни енергийни компании с апетит за поемане на риск, капиталови пазари с "дълбоки джобове", инфраструктура и малко население в тези региони.

По оценки на канадския регулатор в двете местности има около 14 трилиона кубични метра природен газ, 20 милиарда барела втечнен газ и около 4,5 милиарда барела петрол.

В момента продукцията на Канада на шистов нефт е около 335 000 барела дневно, като до десетилетие тя ще се покачи до 420 000, смята консултантската компания Wood Mackenzie.

Общият добив на страната е 4,2 милиона барела дневно, като 2/3 от тях са от катранени пясъци - най-мръсната възможна технология.