Народната банка (Централната банка) на Китай намали основната си лихва по петгодишните заеми (LPR) до 3,95% от 4,2%, т.е. с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта). В Китай, която страна е с втората по големина икономика в света, именно 5-годишната лихва по заемите се използва като еталон за ипотечните кредити.

А потребителските заеми за домакинствата и фирмите се базират на едногодишната лихва, която Централната банка на страната остави непроменена на ниво от 3,45%.

С днешното решение се прави най-голямото понижение на петгодишната заемна лихва от нейното въвеждане през 2019 г., това е и първото ѝ намаление от юни 2023 г. насам.

Докато Европа се бори с инфлацията, Китай "затъва" в дефлация

Докато Европа се бори с инфлацията, втората икономика в света "затъва" в дефлация

Това се случва за 4-ти пореден месец

LPR лихвата, която банките обикновено начисляват на най-добрите си клиенти, се определя от 20 определени големи търговски банки в страната, които изпращат предложените лихвени ставки на Централната банка всеки месец.

Чрез днешното понижение Китай засилва усилията си за спасяване на закъсалия имотен сектор на страната. Държавните банки са увеличили отпускането на заеми за жилищни проекти по механизма на т. нар. "бял списък", целящ да "инжектира" ликвидност в засегнатия от кризата сектор, по информация на местни медии.

Секторът на имотите в Китай има продължителен спад, който повлия върху бизнес нагласите на потребителите, бизнеса и инвеститорите в страната.

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-популярните марки автомобили в Китай

Най-предпочитана сега е китайска марка, която измести дългогодишния лидер от Германия