Международният валутен фонд (МВФ) е напът да обяви до края на деня, че китайският юан ще бъде включена в кошницата с резервни валути, съобщава BBC. В момента в нея влизат щатският долар, еврото, японският йен и британският паунд.

По-рано този месец ръководителят на организацията Кристин Лагард потвърди готовността за приемането на юана. В случай, че днес бъде взето окончателното решение по този въпрос, валутата ще влезе в листа на МВФ пред идната година.

Китай е втората по големина икономика в света след тази на САЩ. Още през миналата година от Пекин се надяваха юанът да бъде включен в резервите на Фонда.

Притесненията от подържането на прекалено ниско ниво на китайската валута, с цел стимулиране на местните износители, беше една от причините тя да бъде отхвърляна от МВФ.

Още в края на октомври от изпълнителния съвет по въпроса за присъединяване на юана дадоха своето съгласие за включването му в кошницата с резервни валути. Тогава от организацията възложиха да бъдат изследвани предизвикателствата от подобно действие и възможността на всички 188 държави членки на МВФ да конвертират активите си в китайската валута.