Новата европейска финансова рамка InvestEU, която трябва да влезе в сила от началото на следващия програмен период 2021 - 2027 година, ще наследи и ще надгради Плана "Юнкер". Една стъпка напред за него ще бъде да позволи на повече сектори, като енергетика и дигилитизация, да се възползват от възможностите за финансиране.

На това мнение е изпълнителният директор с ресор "ЕС и институционални връзки" в малтийската Bank of Valletta Марк Бартоли. По време на Годишната среща на акционерите на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) организирана през тази година от Българската банка за развитие (ББР) в София той коментира позитивите на InvestEU.

"Мисля, че новият инвестиционен план InvestEU има потенциал да достигне и до нови сектори като енергетика, дигитализация и други, той ще надгради постигнатото от Европейския фонд за стратегически инвестиции (Плана "Юнкер")", казва Бартоли.

Все пак той допълва, че ще има сектори, за които ще е трудно да отговорят на условията за иновативност, за да получат средства по новата финансова схема.

"Надявам се да изградим едно добре балансирано портфолио със здравословно съотношение между иновативно въздействие и традиционна икономика.".

Хуберт Котони: Българската банка за развитие е лидер в инвестирането в социални програми

Хуберт Котони: Българската банка за развитие е лидер в инвестирането в социални програми

InvestEU ще е още по-мащабен от предшественика си - плана "Юнкер", посочи експертът

По неговите думи търсенето на финансиране по настоящия план от страна на малките и средните компании е много активно и това е добра предпоставка за развитието на InvestEU.

"Ако разгледаме как се разви пазарът през годините, тъй като аз идвам от Малтийската "Bank of Valetta", която е доста голяма банка на пазара, всъщност досега съществуващият план беше доста добре възприет от малкия и средния бизнес. Сега трябва да надградим възможностите на пазара, а търсенето е голямо. Така че очакванията спрямо InvestEu са също големи", смята той.

Според Марк Бартоли това, което може да се окаже предизвикателство пред новата финансова рамка е усещането за по-значителна намеса от страна на публичния сектор, което от своя страна би могло да отдалечи някои от търговските банки.

"Понякога имам усещането за по-чувствителна намеса от страна на публичния сектор, която е насочена и към личния интерес, а това може да доведе до ситуация, в която твърде много критерии на публичния сектор започват да се имплементират в програмата. Това от своя страна би могло да отблъсне определени търговски банки", предупреждава той.

"Мисля, че е необходим добър баланс и е важно как се справяме с отговорностите на подобна инвестиционна програма като InvestEu, особено с нарастващия интерес и търсене в частния сектор, както от страна на финансови институции, така и от малки и средни бизнеси", заключва експертът.