Най-големият кредитодател в Гърция, гръцката национална банка (NBG) си постави амбициозен бизнес план, който трябва да изпълни през следващите три години, съобщи агенция „Ройтерс".

Според него банката иска да се превърне в ключов играч в банковата сфера в Югоизточна Европа, като реализира по минимум 30% средногодишен ръст в печалбата си за периода 2007-2009 г.

Това означава положителният финансов резултат на гръцката банка да надвиши 1 млрд. евро до края на тази година. Само ден по-рано от финансовата институция обявиха 36% ръст в своята печалба за 2006 г., която достигна стойността от 990 млн. евро.

Националната банка на Гърция стабилно разраства дейността си в чужбина и по-специално в региона на Югоизточна Европа, където от банката смятат, че могат да реализират високи печалби поради не толкова добре наситеният и развит банков сектор.

„Планираме да засилим присъствието си в Турция и Румъния, а в България ще открием над 100 нови клона", заяви изпълнителният директор на NBG Такис Арапоглоу пред инвеститори на специална презентация в Лондон.

Той заяви още, че гръцката банка ще продължи да следи за привлекателни придобивания в този регион, като част от стратегията й да се превърне в регионален банков лидер в ЮИЕ.

У нас „Националната банка на Гърция" е мажоритарен собственик на Обединена българска банка.