Най-големият суверенен фонд в света - този на Норвегия, се е отказал от инвестициите си в 15 компании заради "етични съображения".

Според официалната информация на компанията това включва дружества, за които има съмнения за действия, нарушаващи правата на човека, както и такива, за които се смята, че нанасят тежки екологични щети с дейността си.

Сред тях са много, опериращи в енергийния сектор, включително гигантите Glencore и Anglo American, както и Sasol, Electric CoVale, Canadian Natural Resources Limited и други. Други четири компании заедно с BHP Group са в списък с компании, поставени под наблюдение.

Фондът, управляващ активи в размер на 1,3 трилиона долара, има вложения в около 1,5% от борсовите дружества в световен мащаб.

През изминалата година той е инвестирал в 225 фирми от петролния и газовия сектор в сравнение с 311 такива през 2019 година. От ръководството му посочват, че сред най-зле представящите се инвестиции в тяхното портфолио са били тези в Royal Dutch Shell.

През 2020 година държавният пенсионен фонд на Норвегия е спечелил нови 123 милиарда долара.

Рентабилността на най-големият суверенен фонд в света за миналата година беше 10,9%, а основните приходи бяха донесени от инвестиции в американски технологични компании.

Като един от най-големите акционери в Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Alphabet и TSMC, фондът е спечелил над 30 милиарда долара от инвестициите си в тях.

Като цяло портфолиото от акции на 9000 компании, които представляват 70% от инвестициите на фонда, донесе 12% доходност. Възвръщаемостта на инвестициите в облигации е 7,5%, докато недвижимите имоти носят на фонда 0,1% загуба през 2020 година.