Курсът на щатския долар в петък сутринта расте умерено спрямо повечето основни световни валути. Пазарът продължава да оценява новините за оставката на британския премиер Лиз Тръс. Ден преди това тя обяви оставката си като лидер на Консервативната партия, което води до оттеглянето й от премиерския пост, на който работи само 45 дни.

Днес към 10 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,13% - до ниво на търговия $0,9764 за едно евро в сравнение с $0,9786 за евро при затварянето на сесията в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес губи от стойността си 0,30% и се разменя на пазара по $1,1185 за един паунд при курс $1,1235 за паундв края на предишната сесия.

Американската валута поскъпва по отношение на японската с 0,16% , до 150,42 йени за долар в сравнение със 150,15 йени за долар предишния ден. Това е рекордно ниско ниво на японските пари от август 1990 година.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), нараства с 0,2%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,25%.

Йената продължава да поевтинява. Японският министър на финансите Шуничи Сузуки отново изрази загриженост относно рязкото обезценяване на йената и изрази готовност да се намеси в подкрепа на националната валута. "Нашата позиция не се е променила: ние сме готови да предприемем необходимите мерки в случай на прекомерни колебания на валутния пазар", каза той по време на пресконференция в петък.

Министърът отбеляза, че отслабването на йената ще увеличи задграничните печалби на японските компании, но добави, че е важно правителството да смекчи негативните последици от обезценяването на националната валута, като покачването на цените.

В петък стана известно, че потребителските цени в Япония са се увеличили с 3% през септември в сравнение със същия месец на миналата година. Подобни темпове на растеж бяха регистрирани през август, като темпът на растеж беше най-високият от септември 2014 г. Потребителските цени без прясната храна, ключов индикатор, наблюдаван от Централната банка на Япония, се повишиха с 3% на годишна база миналия месец, след като се повишиха с 2,8% месец по-рано.