Популярната в САЩ инвестиционна платформа Robinhood, съоснована от българина Влад Тенев, се е съгласила да плати почти $70 милиона на Агенцията за регулиране на финансовата индустрия (FINRA) по обвинения, че е причинила "значителни и широкоразпространени" щети през последните няколко години, пише CNBC.

Глобата е най-голямата, налагана досега от неправителствената организация, оторизирана от Конгреса на САЩ да следи дейността на стотиците хиляди брокери в страната.

Разследването на FINRA посочва, че милиони потребители са получили фалшива или подвеждаща информация от Robinhood по редица въпроси, включително колко точно пари имат по сметките си, дали могат да отварят нови позиции с маржин и други. Неточната информация е коствала на потребителите над $7 млн. Robinhood ще трябва да ги компенсира, казват още от агенцията.

Сред другите проблеми, отличени в доклада, е решението на Robinhood да позволи на хиляди потребители възможността да използват опции, въпреки че не е трябвало. Както и липсата на достатъчно мерки, които да предотвратят сривовете на системата от март 2020 г.

Между 2018 и 2020 г. пък компанията не е докладвала оплакванията на десетки хиляди клиенти, въпреки че е била задължена да го направи.

Robinhood бе основана през 2014 г. и привлече милиони потребители, много от които инвестират на пазарите за първи път. Въпреки постигнатото съгласие, компанията нито приема, нито отрича обвиненията. Разследването на държавната Комисията за ценните книжа и борсите срещу нея продължава.