Растящите притеснения за световната икономика пратиха златото на високо. Но познатият като убежище за инвеститорите ценен метал бе оставен "в прахта" от друг ценен метал: паладият, пише The Wall Street Journal.

Ключов за автомобилните катализатори, които намаляват замърсяването, през януари паладият се превърна в най-скъпият ценен метал за първи път от 2002 г. След 17 процента ръст през предходния месец, той вече се търгува срещу $1 568,20 за тройунция, или с над $140 повече от златото. От началото на годината той поскъпна с 26,76 процента, в сравнение с 10 процента за златото.

През последните седмици ценният метал се възползва от подобни фактори, както златото. Доларът отслабна, заради очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвите. Това направи металите, търгувани в долари, по-малко скъпи за трейдърите, които използват други валути.

В същото време расте и апетитът на инвеститорите за активи, които могат да запазят стойността си по време на следващия спад на икономическата активност, след като индикаторите показват смесена картина за следващите месеци.

Но основната сила идва от желанието на местните власти навсякъде по света да изчистят въздуха в градовете, посочват анализатори. Ценният метал изпревари и S&P 500, който затвори на рекордно ниво в сряда, както и петрола с над 10 процентни пункта от началото на 2019 година.

Любопитното е, ралито идва на фона на тежък момент за автомобилната индустрия. Продажбите на нови автомобили на основните пазари намалява отново. Само в Китай - най-големият пазар в света - през май е отчетен 16 процента срив - 11-ти пореден месец на спад.

Джони Тевес, анализатор в UBS Group, посочва, че заради затегнатите правила за вредни емисии, производителите използват повече паладий в катализаторите, което подкрепя цената на метала.

Има една опасност пред инвеститорите в паладий: продължителният ръст на цените може да накара производителите да заменят метала с платина. Фючърсите на платината се покачиха с 5,1 процента тази година, като така паладият е с над $700 по-скъп. BMO Capital Markets посочват, че ако паладият бъде заменен с платина в 20 процента от случаите, до 2024 година ще има излишък от 1,2 милиона тройунции паладий.

В същото време обаче цената на метала би трябвало да продължи да расте заради ограничено предлагане. През 2018 г. са добити 210 тона от метала, спад от 7 процента спрямо предходната година. И през последните години търсенето изпреварва предлагането, а скоро не се очаква заработването на нови мини.

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Паладият ще продължи да е най-горещият метал и през 2019-а

Това прогнозират експерти