При отварянето на пазарите тази сутрин турската лира регистрира срив от 15% спрямо равнището си, на което приключи търговията в петък. Сега тя се търгува при цена от 8,4850 лири за 1 долар, а в петък стойността ѝ беше 7,2185 лири за долар.

По този начин валутата на южната ни съседка се заигра и с най-ниската си стойност в историята изобщо, която беше постигната през миналия ноември. Тогава тя поевтиня до 8,58 лири за долар.

Причината за този исторически срив е политическото решение на турския президент Ердоган да съкрати президента на централната банка на страната Начъ Агбал, който беше назначен на този пост през есента на миналата година с обещанието да озапти галопиращата инфлация в страната - нещо, което поне към миналия месец не се случи.

За своите общо пет месеца на поста, Начъ Агбал увеличи основния лихвен процент с общо 8,75 процентни пункта, като през миналата седмица той достигна 19%.

Неговата позиция е заета от Сахап Кавчиоглу, който е биш банкер и част от управляващата партия. Това е третата рязка смяна на гуверньора на централната банка от 2019 г. насам.

Вероятната причина е фактът, че Агбал увеличи основния лихвен процент в Турция до 19% през миналата седмица. По принцип това е правилен икономически ход, който беше предприет и от председателя на Федералния резерв Пол Волкър и с него той озапти инфлацията в САЩ през 80-те. Но въпреки че Ердоган, изглежда, беше приел тази стъпка, явно той се е върнал към старите си политики, според които увеличаването на лихвения процент е недопустим инструмент за спиране на инфлацията.

Затова по време на конференция в неделя Кавчиоглу оповести, че сред задачите му ще е спирането на разпродажбата на активи, деноминирани в турската лира, както и понижаването на основния лихвен процент. Все пак по време на видеоразговора той е успокоил главните изпълнителни директори на банките в страната, че няма да приема рязко обръщане на курса.

"Лирата беше смазана от инвеститорите, които се страхуваха, че тя не е стабилна валута, след като получиха обещанието, че основният лихвен процент се задържа позитивен", каза анализаторът от Westpac Шон Калоу. "Големият тест ще е когато обемите дойдат в Европа."

Други инвестиционни банки, сред които е и Goldman Sachs, също предвиждат лирата да продължи да пада, предвид политиките на новия гуверньор, които се очаква да доведат до изтегляне на капитали от Турция и още повече интервенции от страна на централната банка.