Цената на златото в сряда сутринта се покачва умерено, доближавайки нивото от 1890 долара за тройунция след речта на ръководителя на Федералната резервна система на САЩ, Джером Пауъл.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 5,1 долара, или с 0,27%, до 1889,9 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1879,82 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се покачи с 0,71% до 22,335 долара за унция.

Търговците оцениха високо изявленията на ръководителя на американската централна банка. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл говори във Вашингтон във вторник и коментира инфлацията и лихвите.

Пауъл отбеляза забавянето на инфлацията, но предупреди, че това е само най-ранният етап и процесът може да бъде дълъг. Самият регулатор ще продължи да следи входящите данни и на базата на тази информация ще вземе решение за нивото на лихвените ставки, каза шефът на Фед. Пазарите не приеха изявленията му за достатъчно ястребови след силния доклад за безработицата миналата седмица.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,1% до 103,33 пункта. Отслабването на долара също подкрепя ръста на котировките за златото, като го прави по-достъпно за закупуване от търговци, притежаващи в друга валута.