Златото поскъпва във вторник сутринта, доближавайки се отново до най-високите си нива от месец на фона на общата слабост на долара. Американската валута поевтинява, тъй като намаляването на инфлацията в САЩ повиши надеждите, че Федералният резерв е близо до края на текущия си цикъл на затягане на паричната политика, коментира Тrading Еconomics.

Данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, показват че цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачва с 6,50 долара, или с 0,33% - до 1962,90 долара за тройунция.

Сĸъпoцeннитe жълти кюлчета на спот пазара се продават по 1959,80 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се покачва с 0,07% до 24,87 долара за унция.

Пазарите предвиждат централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта този месец, докато търговците намалиха залозите за по-нататъшно увеличение на лихвите тази година.

Инвеститорите сега очакват повече данни за САЩ и отчети за корпоративните печалби от големи американски фирми тази седмица за повече улики за икономиката.

Междувременно Европейската централна банка и Централната банка на Англия се очаква да затегнат допълнително през следващите месеци, за да намалят инфлацията.

От друга страна данните показват, че икономиката на Китай е нараснала с 6,3% през второто тримесечие, което е по-малко от очакваното от анализаторите увеличение от 7,3%.