Цената на един от най-търсените и най-скъпи благородни метали - платината, на световния пазар достигна нов връх за последните седмици, достигайки 935 долара за тройунция.

По отношение на динамиката на цените от началото на октомври, платината започна да наваксва спрямо златото и среброто, които заеха челна позиция по темп на поскъпване, на фона на влошаващата се геополитическа ситуация в Близкия изток.

Ръстът на цените на платината се обуславя и от геополитиката, този път на ЮАР - която страна е един от най-големите производители на метала - както и на положителните прогнози за автомобилната индустрия.

По данни на Investing.com от 30 октомври, котировките на платината на спот пазара са се покачили над 935 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 22 септември.

Този показател е с 3,4% по-висок от стойността при затваряне от края на миналата седмица, пише "Комерсант".

По време на търговията на международните борси вчера паладият също поскъпна - с 3%, като котировките му достигнаха 1157 долара за тройунция, но след това върнаха малко назад.

Тенденциите при цените на благородните метали през 2023 година

Тенденциите при цените на благородните метали през 2023 година

Какви са очакванията за средните цени на златото, среброто, платината и паладия

В същото време, котировките на платината останаха близо до максимума, затварйки вчера близо до 934,3 долара за тройунция. По този начин, котировките на платината започват да растат толкова бързо, колкото на златото и на среброто, които от началото на октомври непрекъснато поскъпват на фона на влошаващата се геополитическа ситуация в Близкия изток.

Миналия петък цената на златото на спот пазара надхвърли 2000 долара за тройунция за първи път от средата на май. По време на търговията котировките достигнаха 2005 долара за тройунция. В понеделник обаче цената на златото на световния пазар се върна малко под границата до 1999,92 долара за унция, което е с 0,3% по-ниско от затварянето в края на миналата седмица.

Тази сутрин обаче, цената на златото отново надхвърли 2000 долара за тройунция. Този резултат е с около 10% по-висок от стойностите в началото на октомври.

А среброто вчера добави около 1% към цената си, достигайки 23,34 долара за тройунция. За по-малко от месец ръстът в цената му е почти 12%. За същия период цената на платината на световния пазар (като се вземе предвид и поскъпването от вчера) се покачи с почти 9%.

Златото е индикатор за състоянието на икономиката в много съществена степен

Златото е индикатор за състоянието на икономиката в много съществена степен

Централните банки продължават да купуват злато