Ако видим рецесия в световен мащаб, то тя най-вероятно ще е изтеглена към началото и средата на следващата година и ще е по-скоро "мека", а не с размерите на кризата от 2008-ма година. Около тази позиция се обединиха участниците в панел 2 - международни пазари, по време на форума "Силата на инвестициите", който се проведе вчера в хотел InterContinental.

Ето какво каза по време на панела Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", Първа Инвестиционна Банка:

Златото е индикатор за състоянието на икономиката в много съществена степен, защото виждаме, че при цялата силна динамика на пазари и борса, златото остана константа. Неговата цена не е променена между 1900 и 1960 долара, с къси кратковременни спадове на по-ниски нива.

Това показва стабилен интерес към ресурса и инвестиционния продукт. Централните банки продължават да купуват злато, макар и да имаше дезинвестиране в началото на годината, то сега имаме сериозни масивни покупки. Те очакват да настъпи някакъв момент и да забият котва със златните си притежания и да защитват останалите си резерви.

По отношение на очакванията за рецесия, инвеститорите могат да се обърнат към сектора на услугите. Това е един сектор който се използва като индикатор за състоянието на икономиката и потребителското здраве и видяхме през изминалите месеци дефицити в тази сфера.

Примерно в авиоплаване имаше сериозни проблеми за качеството на услуги, включително след плащане на ангажимент. Не се коментира твърде много но редица компании буквално се преливат една в друга, защото едната изчезва и не знае какъв ресурс от нея отива в по-голямата компания. Всички знаете за компаниите Wizz Air и Rayanair.

Те функционират, но липсват самолети, ограничва се и качеството на услугат. Това са малките лампички, които показват първи белези за рецеися и криза. Най-вероятно като най-ранен момент в края на тази година ще видим новите нива на цени на енергия, които ще се повлияят както от не прозрачните преговори за петрол и кризата на територията на Близкия изток.

Пазарите, инвеститорите и държавите трябва да се съобразят, бяха индикирани и политическите решения и намеси, твърде радикални твърде брутално разтърсващи пазарите действия, водят д падане на режими и правителства. Видяхме дори Полша в подобна светлина.

Бизнесът и финансите не търпят тази остра политическа намеса, дори САЩ е слабо изключение, но там не биха рискували с рязка и прекалена политика на ниво Федерален резерв. Имаме индикации за начало на рецесия, няма да бъде толкова брутална изведнъж, подготвя се света и държавите, би трябвало да минат по-плавно през нея.

Доходността на златото в японски йени е над 21% тази година. Това е много ясен индикатор, че има нещо гнило в япония. Знаем за проблемите в картовата системи на японските банки и проблемите на централната банка. Много високият ръст и представяне на златото е също индикатор за балон, който може да се спука до края на тази година.

Разбира се, "Черен лебед" може да е изписан и с китайски йероглифи. Китай официално обяви спирането на големи инфраструктурни проекти в Африка. Това беше голям бум от последните 2 години. Тогава имаше експанзия на капитали и строителни проекти в Африка. Китайските компании завършиха най-дългия железен път, но за какво служи той, обезпечен ли е със сигурност издържан ли е от икономическа гледна точка.

Един след друг гръмнаха бушоните на страни от Африка, които преминаха от демократично управление към управление от военни хунти. Излятият капитал на територия на Африка - дали ще се възвърне, дали Китай няма да глътне една голяма доза вода, там имаше планове за развитие на соларен сектор, фермерство и други.

Корелацията на златото и инфлацията е традиционна. Златото балансира портфейли. Тук трябва да бъдем внимателни за акции в минния сектор, които във всеки един момент на криза могат да доведат до повече загуби, отколкото инвеститорите могат да понесат.

Ако говорим за злато с нумизматична стойност, там говорим за една сериозна котва и дори обратна корелация и постигане на по-висока доходност при положение, че инвеститорите включат около 15% от този ресурс в портфейлите си. Имаме доказателства от предишни периоди, които ясно посочват това и аукционните къщи и техните продажби през септември.

Имаше единични екземпляри и антични монети за швейцарски франк и долари, които се продадоха за над милион долара. Златото и нумизматиката в съчетание води до висока доходност и дава потенциал на инвеститорите, както беше през 2007 и 2008 г.

Категорично очаквам златото да се задържи на ниво от 2000 щатски долара през следващата година и дори да се покачи до 2100 и 2200 долара през първите месеци на 2024. При развитие на рецесия отново можем да видим качване до 3000 долара за унция, до месец юни на следващата година.

Фopyмът "Cилaтa нa инвecтициитe" ce ocъщecтвявa c пoдĸpeпaтa нa: Соnсоrd Аѕѕеt Маnаgеmеnt, Fіbаnk, Теlеmаtіс Іntеrасtіvе, UnіСrеdіt Вulbаnk, "Инвecтбaнĸ" AД.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.