Цените на златото продължиха с ралито си и достигнаха ново рекордно високо ниво в понеделник. Това се случи на фона на очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ и привлекателността на метала като сигурен актив.

Спот цените на златото се повишиха с добави 1,32%, търгувайки се при 2 265,53 долара за унция.

Това се случва след като преди по-малко от две седмици цените на метала достигнаха рекорд за всички времена от 2 203 долара за унция.

Тогава анализатори прогнозираха, че цените може да се повишат до 2 300 долара за унция през втората половина на 2024 г., но изглежда това се случи доста по-рано. Техните прогнози се повлияват и от очакванията ФЕД да намали лихвените проценти.

Цените на златото по един или друг начин са свързани с лихвените проценти. Тъй като лихвените проценти падат, златото става по-привлекателно в сравнение с активи с фиксиран доход като облигации, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихви на инвеститорите.

Ралито на златото досега се е спомогнали за стабилни покупки от световните централни банки в опит да диверсифицират портфейлите от резерви, заради геополитически рискове, вътрешна инфлация и слабостта на щатския долар.

Китай е водещият двигател както за потребителското търсене, така и за покупките на злато от централната банка, според данни на World Gold Council.

Цените на златото достигнаха рекорд за всички времена. Три централни банки са най-големите купувачи през 2023-а

Цените на златото достигнаха рекорд за всички времена. Три централни банки са най-големите купувачи през 2023-а

Слабата китайска икономика и затрудненият сектор на недвижимите имоти насочиха повече инвеститори към индивидуалните инвестиции в злато

Централната банка на Полша е вторият по големина купувач на злато, като институцията е закупила 130 тона кюлчета през 2023 г. Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински през 2021 г. обяви планове за закупуване на 100 тона злато в опит да засили финансовата сигурност на страната, според доклади на местни медии.

Сингапур е на трето място по закупуване на злато през 2023 г., водено от покупките от Паричните власти на Сингапур (MAS), които са закупили 76,51 тона злато.