Покачването на цените на златото продължава, с достигането им до исторически връх в четвъртък. В момента златото се търгува на 2 203 долара за унция, а прогнозите са за още покачване още, тъй като централните банки продължават да купуват кюлчета в рекордни количества.

Цените може да се повишат до 2300 долара за унция през втората половина на 2024 г., особено на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ може да намали лихвените проценти през втората половина на 2024 г. Това смятат анализатори.

На фона на падащите лихвени проценти, златото става по-привлекателно в сравнение с активи с фиксиран доход като облигации, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихви.

Австралийската компания за финансови услуги Macquarie също прогнозира, че цените на златото ще достигнат нови върхове през втората половина на годината. Физическите покупки на злато са повишили цените.

Покупките от централните банки засилиха цените на златото, въпреки високите лихвени проценти и силния долар, коментират пазарни наблюдатели пред CNBC.

Най-големият купувач е Китайската централна банка

Китай е водеща, както за потребителското търсене, така и за покупките на злато от централната банка. Сред централните банки Народната банка на Китай е най-големият купувач на злато през 2023 г. Слабата китайска икономика и затрудненият сектор на недвижимите имоти насочиха повече инвеститори към индивидуалните инвестиции в злато.

Търсенето на злато спадна,  не и цената - какво  да очакваме през 2024-а?

Търсенето на злато спадна, не и цената - какво да очакваме през 2024-а?

Продължаващите конфликти, търговското напрежение и над 60-те избори, ще повишат интереса към ценния метал

Централната банка на Полша е вторият по големина купувач на злато, като институцията е закупила 130 тона кюлчета през 2023 г. Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински през 2021 г. обяви планове за закупуване на 100 тона злато в опит да засили финансовата сигурност на страната, според доклади на местни медии.

Сингапур е на трето място по закупуване на злато през 2023 г., водено от покупките от Паричните власти на Сингапур (MAS), които са закупили 76,51 тона злато.

Освен че централната банка на Китай купи най-много злато сред световните централни банки, страната регистрира и най-голямото количество покупки на дребно на злато. Според данни на Световния съвет по златото Китай изпревари Индия и стана най-големият купувач на златни бижута в света през 2023 г. Китайските потребители са купили 603 тона златни бижута миналата година, което е 10% увеличение от 2022 г.

Потребителското търсене на злато в Индия остава доста високо, особено по време на сватбения сезон в Индия, който обикновено продължава от октомври до декември и между януари и март.