Цената на златото в четвъртък падна с повече от 1%, покачването на долара оказва натиск върху стойността на жълтия метал, сочат данните от днешната търговия.

Декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк сутринта поевтиняват с 1,16%, или с 22,85 долара, до 1 947,65 долара за тройунция.

Аналогичните контракти за сребро се понижават с 1,82% до 26,977 долара за унция.

В четвъртък цената на златото е под натиск от укрепването на американската валута. Повишаването на курса на долара сваля котировките на скъпоценния метал намалява, тъй като в този случай златото става по-скъпо за инвеститори и търговци, притежатели на чуждестранна валута. Доларовият индекс -обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ, днес нарасна с 0,23%, до 93,43 пункта.

"Инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион може да не бъдат насърчени от срещата на Фед вчера .... Тя доведе до укрепване на щатския долар и спад в цената на златото", цитира Ройтерс стратега на DailyFx Маргарет Янг. Азиатско-Тихоокеанските борси днес регистрират спад в рамките на 1,5%.

След заседанието на Федералния резерв на САЩ на 15-16 септември, регулаторът, както се очакваше, запази основния лихвен процент на 0-0,25% годишно, а също така подобри прогнозите за БВП, безработицата и инфлацията за 2020 година.