Очаква се цените на въглерода в системата за търговия с емисии на Европейския съюз да се повишат значително през следващото десетилетие, сочат данните от индустриално проучване, публикувано в понеделник и цитирано от Reuters.

Поскъпването се дължи на по-строгите климатични цели. Системата на ЕС за търговия с емисии е най-големият пазар на въглерод в света, като обхваща около 45% от продукцията на парникови газове в блока и емитери за зареждане за всеки тон въглероден диоксид, който отделят.

Копаенето на биткойни в Китай ще генерира над 130 млн. метрични тона въглеродни емисии до 2024 г.

Копаенето на биткойни в Китай ще генерира над 130 млн. метрични тона въглеродни емисии до 2024 г.

Климатичните цели на страната са застрашени заради централите с въглища

Проучване на Международната асоциация за търговия с емисии (IETA) e установило, че цените на въглерода на ЕС ще достигнат средно 47,25 евро за тон между 2021-ва и 2025-а година и 58,62 евро за тон между 2026-а и 2030-а година. ЕС е твърдо решен да намали вредните емисии с поне 55% до 2030 г.

Миналогодишното проучване прогнозира средна цена от 31,71 евро на тон до 2030-а година, но както става ясно увеличението ще е много по-голямо.

Според прогнозата на Международната асоциация за търговия с емисии, средната глобална цена на въглерода през 2030 г. може би ще достигне 63,20 евро за тон. Защото само по този начин светът е на път да постигне целите за ограничаване на глобалното покачване на температурата.

Армията на САЩ е по-голям замърсител с вредни емисии от няколко държави, взети заедно

Армията на САЩ е по-голям замърсител с вредни емисии от няколко държави, взети заедно

Ако беше държава, щеше да заема 47-о място

Членовете на IETA включват банки, борси, енергийни и индустриални фирми. В експертното проучване са участвали 158 представители на асоциацията.