Китай управлява близо 80% от световната търговия с криптовалути, но голяма част от необходимата енергия за тях се осъществява чрез централи, работещи с въглища. Това може сериозно да застраши обещанието на страната да намали вредните емисии до 2030 г., сочи проучване на списание Nature, цитирано от The Guardian. Нещо повече - очаква се Китай може да достигне пик от 130,5 милиона метрични тона въглеродни емисии още до 2024 г. За сравнение, това се равнява на годишните емисии на богатата на петрол Саудитска Арабия

Около 40% от китайските мини за биткойни се захранват с въглища, докато останалите използват възобновяеми източници на енергия. Въпреки това, въглищните централи са толкова големи, че обещанието на Пекин страната да бъде изцяло въглеродно неутрална до 2060 г. вече звучи все по-невероятно.

Рей Далио: "Силно вероятно" е правителствата да забранят биткойн

Рей Далио: "Силно вероятно" е правителствата да забранят биткойн

Причината е, че властите не искат хората да разполагат с по-добри пари от тези, които те емитират

Проучването показва още, че общи мерки за намаляване на вредните емисии в Китай, като въглеродни данъци например, са "неефективни за биткойн индустрията", защото растящата цена на криптовалутата продължава да привлича все повече "миньори".

Решението на проблема е по-скоро в измислянето на нов регламент, който да измести огромното енергопотребление, което се генерира при "копаенето" на биткойни към възобновяемите източници на енергия.

Китай и САЩ увеличават капацитета за възобновяема енергия в света

Китай и САЩ увеличават капацитета за възобновяема енергия в света

Разходите падат, пазарите растат, ползите от енергийния преход са ясни

Проучването идва на фона на все по-нарастващата загриженост за енергията, използвана при добива на криптовалути

Според очакванията през 2021 г. добивът на виртуални пари ще е 0,6% от световното производство на електроенергия. За сравнение, толкова генерира цяла Норвегия.

През март тази година, базираната в Лондон компания за "копаене" на криптовалути Argo Blockchain PLC обяви, че е подписала сделка с технологичната DMG за пускането на първия биткойн, захранван изключително от чиста енергия.

На Запад строят соларни инсталации, на Изток се давят в смог от въглища

На Запад строят соларни инсталации, на Изток се давят в смог от въглища

В класацията за енергийния обрат България заема 92-ро място след страни като Йемен и Бангладеш. А цената на тока е нещо като „свещена крава“ за политиците