"Силно вероятно" е правителствата по света да забранят биткойн, точно както направиха властите в САЩ през 1934 г., когато забраниха притежаването на злато от индивидите, посочи инвеститорът и основател на най-големия хедж фонд в света Рей Далио в интервю през Yahoo.

Причината за забраната на златото е, че правителството не е искало индивидите да могат да конкурират фиатните пари и кредита като средство за съхраняване на богатството, посочва инвеститорът в бъдещата си книга The Changing World Order ("Променящият се световен ред"). Според него същото може да се случи и биткойн, чиято цена нарасна заради огромния дълг, ниските лихвени проценти и обезценяването на валутите.

"Всяка страна цени монопола си върху контрола на търсенето и предлагането", каза Далио. "Те не искат други пари да съществуват и да се конкурират с техните, защото по този начин нещата могат да излязат извън контрол. Затова мисля, че при определени обстоятелства биткойн ще бъде забранен както и златото беше забранено."

Той припомни, че точно в момента властите в Индия се опитват да намерят начин да забранят не само биткойн, а криптовалутите като цяло. "Ще трябва да видим какво означава това", допълни инвеститорът.

Според него, правителствата могат да нарушат и поверителността на биткойн, макар че самият Далио призна, че не е експерт в областта.

"Доколкото разбирам от хора, които са свързани с тайните служби, те могат да проследят биткойн", каза той. "Те даже може да узнаят кой го използва. Аз не съм експерт по темата, но въпросът е дали това са частни портфейли, или не са? Допускам, че ще е много трудно да издържат на правителствена атака."

Той изтъкна, че биткойн се представя много добре за последното десетилетие и че до момента системата не е хаквана, което означава, че оперативно тя си върши работата. Вероятно и точно затова държавите ще се опитат да го забранят.