Въглеродният отпечатък, оставян в природата от американската армия е огромен. Кораби, камиони, товарни самолети и редица още оборудване са причината за това. Те предоставят всичко необходимо за военната дейност на страната - от хуманитарни материали до бомби и въглеводородни горива.

Изследване на Quartz изчислява отделяните количества вредни емисии във въздуха само от армията на САЩ.

Данните сочат, че американската армия е един от най-големите замърсители в историята, консумираща повече течни горива и отделяща повече газове, променящи климата, отколкото доста държави със среден размер.

Ако американската армия беше държава, според употребата на горива би се наредила на 47-о място между страните Перу и Португалия.

През 2017 година военните сили на САЩ са купили 269 230 барела петрол за ден и са отделили в атмосферата 25 000 килотона въглероден диоксид, изгаряйки тези горива.

Американските военновъздушните сили са платили 4,9 милиарда долара за гориво, а военноморските сили 2,8 милиарда долара, следвани от армията с 947 милиона долара и морската пехота с 36 милиона долара.

Не е изненадващо, че отделяните вредни емисии от армията се пренебрегват, тъй като е трудно е да се получи постоянна информация от Пентагона и другите държавни структури на САЩ за нивото им. Щатите настояват военните звена да бъдат освободени от докладване на количеството на вредните емисии, отделяно от тях. Парижкото споразумение обаче промени това, но за малко, тъй като Администрацията на Тръмп планира страната да се оттегли от него през 2020 година.

Американската армия обаче е разбрала, че не е имунизирана от климатичните промени. Много военни бази са били подготвени за покачването на морското равнище, както и алтернативни енергийни източници като биогорива са били разработвани.

Въпреки това политиката за опазване на околната среда на американската армия е доста противоречива. Военните сили са положили усилия да направят дейността си по-зелена чрез използването на електроенергия и възобновяеми източници, но те остават най-големия институционален потребител на въглеводороди в света.

За да се реши проблемът, който води до глобално затопляне, голяма част от американските машини трябва да излязат от експлоатация. Има малко дейности на света, които могат да бъдат катастрофални за околната среда и една от тях е войната, става ясно от доклада. Значително намаляване на бюджета на Пентагона за военна подготовка ще доведе до спад на използването на горива.

Средствата, изразходвани за снабдяване и дистрибуция на гориво в американската империя могат вместо това да финансират "Нова зелена политика" в каквато и да е форма. Всеки друг вариант би бил по-добър, отколкото продължителното и нарастващо зареждане и употребяване на гориво, водищо до отделяне на вредни емисии в атмосферата, се казва в изследването.