Унгарската централна банка отново повиши днес основната си лихва до 9,75% и то само две седмици след предходното увеличение, което я установи на най-високото й равнище от 2008 г., съобщи Франс прес.

В страната се наблюдава галопираща инфлация и обезценяване на местната валута. Освен това, Унгария води "битка" с ЕК за деблокиране на 7,2 милиарда евро европейски субсидии по Плана за възстановяване. Те са спрени заради недостатъчната борба срещу корупцията.

На 28 юни Унгарската централна банка вече повиши със 185 базисни пункта основната си лихва и тя достигна 7,75%, което е най-високото й равнище от световната финансова криза през 2008 г., припомня АФП.

В Будапеща протестират срещу увеличаване на данъците

Защо опростеният данъчен режим не оцеля в тази държава?

Промяната ще засегне много малки фирми

Новото покачване се обосновава с необходимостта да се фиксират прогнозите за инфлацията, съобщи в комюнике финансовата институция.

От няколко месеца инфлацията в Унгария е двуцифрени стойности за първи път от 20 години насам, и то въпреки мерките за "тавани" на цените на някои стоки, наложени от премиера Виктор Орбан.

Според анализатори, това ново решение за паричната политика цели и да стабилизира форинта, който се срива спрямо еврото от няколко седмици, заради несигурността около ситуацията с блокираните европейски средства.