След като в края на миналата година най-старата банка в света Banca Monte dei Paschi се провали в опита си да набере свеж капитал от частния сектор, сега всички погледи са насочени към UniCredit.

Най-голямата италианска банка търси 13 милиарда евро или 14 милиарда долара подкрепа от инвеститорите като част от плана на ръководството й за увеличаване на капитала.

В средата на декември главният изпълнителен директор на финансовата институция Жан-Пиер Мустие представи 3-годишна стратегия за развитие на бизнеса. В нея освен продажбата на акции за тази сума се предвижда и съкращаването на допълнително 6500 работни места.

UniCredit набира €13 милиарда от фондовия пазар

UniCredit с екшън план за увеличаване на капитала

Италианският кредитор готви масови съкращения

В четвъртък акционерите в UniCredit предстои да вземат сериозно решение за изпълнението на тези планове на среща в Рим.

Те ще трябва да одобрят предложението всеки десет акции да бъдат бъдат превърната в една нова акция. Причината за това е острият спад от 45% в стойността на ценните книжа, пише Bloomberg. 

По-голямата част от привлечения капитал от UniCredit ще използват за елеминирането на големите загуби, свързани с портфейла лоши кредити, които банката продава с отстъпка.

За разлика от Monte dei Paschi тази банка е на печалба и само търси допълнително средства за запушване на пробойните в структурата си, а не за оцеляване. 

"UniCredit най-накрая ще се опита окончателно да реши проблема с активите извън основния й бизнес", коментира Луиджи Трамонтана, който е анализатор в Banca Akros.