Валутните резерви на България намаляват за 5-ти пореден месец през февруари и вече са най-ниските си нива от близо 2 години насам. През януари те се понижиха с 555 млн. евро. Подобно намаление имаше и през първия месец на миналата година, но тогава то се дължеше на големи плащания по външния дълг. През тази година обаче плащанията по външния дълг през първите два месеца са много по-малки, пише darikfinance.bg.

През януари 2013 г. България плати 792 млн. евро лихви и главници по задълженията си към чуждестранни кредитори, през януари 2014 г. сумата беше едва 1.8 млн. евро, показват данните на БНБ.

През февруари тази година валутните резерви на страната намаляват с 281.6 млн. евро, до 13 588.6 млн. евро. Те не са били толкова ниски от май 2012 г. насам.

Спадът се дължи на понижение на стойността на държаните от БНБ резерви в ценни книжа с 430.9 млн. евро.

Понижението на стойността на валутните резерви все още не е тревожно, и няма никаква опасност за стойността на лева и покритието на валутния борд. Въпреки това то е притеснително с оглед на това, че в началото на следващата година предстоят плащания по външния дълг на стойност 890.5 млн. евро.