Водещите борсови индекси продължиха спада си и вчера, като по време на търговията Nasdaq изгуби 2,11%, Dow Jones - 1,11%, а S&P 500 - 1,34%. Така докато последните два остават на зелено от началото на годината, съответно с 1,04% и 0,33%, технологичният Nasdaq успя да изтрие растежа си и вече е на загуба от 1,28% от началото на януари до момента.

Всъщност за кратко и индекса S&P 500 изтри растежа си от януари досега, но в крайна сметка се възстанови и продължава да е на зелено, макар и с малко. Индексът на пазарната волатилност VIX се изстреля до най-високата си стойност от 2 февруари насам, покачвайки се до 31,7 пункта преди в крайна сметка да се понижи до 29,01 пункта.

Лихвата по държавните ценни книжа на САЩ също се покачи - над 1,55%, достигайки най-високата си стойност за последната година, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл изтъкна, че централната банка ще е "търпелива" и ще задържи основния лихвен процент на нулата.

"Смятам, че две неща изплашиха инвеститорите", каза стратегът по активи с фиксирана доходност в Nuveen Тони Родригес. "Първото е скоростта, с която лихвата по 10-годишните облигации се изстреля от под 1% до над 1,5% през първите два месеца на годината. Прогнозите определено допускаха, че те ще стигнат до това равнище и даже над 2%, но към края на годината. Второто е позитивните данни за икономиката и бързата скорост на ваксинирането, което означава, че Федералният резерв може да е принуден да свие паричното предлагане скоро."

Затова и именно най-силно ударени се оказаха технологичните акции, тъй като инвеститорите елиминираха позициите си в бързо растящите компании за сметка на бизнесите, чиито постъпления са по-тесен унисон с темпа на възстановяване на икономиката като енергийните и финансовите фирми.