Бушуващата в момента война в Близкия Изток вече няколко месеца се води едновременно на поне два големи фронта - докато Израел с танкове и бомби гони "Хамас" от Ивицата Газа, йеменските бунтовници хуси обстрелват с ракети и дронове товарните кораби, които според тях са свързани с еврейската държава. Това създава нова заплаха за бъдещето на енергийните доставки на ЕС, който разчита на внос на синьо гориво за ток и отопление, пише АП.

Танкери с втечнен газ традиционно минават през Червено море, но след началото на атаките на екстремистите вече има отменени доставки.

Войната, зимата и проблеми във веригите на доставки заплашват стабилността на цените на газа в Европа

Войната, зимата и проблеми във веригите на доставки заплашват стабилността на цените на газа в Европа

На прага на пиковия сезон на потребление, търсенето ще нарасне значително

По обиколния път

Заради обстрела на хусите все повече корабособственици и енергийни компании се отказват от Суецкия канал и обикалят цяла Африка, за да стигнат до Европа. Това удължава пътуването с цяла седмица и, очаквано, е по-скъпо.

В някои случаи доставките даже пропадат. Около 70% от втечнения катарски газ за Италия в крайна сметка не стигна до големия терминал на страната на Адриатическо море през януари. През миналата година именно от тази държава идваше 40% от LNG на Апенините. Общо близо 13 на сто от втечнения газ за Европа е пътувал от Близкия Изток през Червено море през 2023 г.

Каква ще бъде цената на газа за Европа в началото на 2024-а, според Morgan Stanley

Каква ще бъде цената на газа за Европа в началото на 2024-а, според Morgan Stanley

В края на отоплителния сезон европейските газохранилища вероятно ще са наполовина пълни

Това е лош сигнал и за други страни на континента. След като Русия отряза по-голямата част от газовите си доставки за Европа като инструмент за политически натиск след нахлуването в Украйна, именно доставките по море се оказаха спасителен пояс за енергетиката в ЕС. Държави като Германия инвестираха значително в нови плаващи терминали за регазификация.

Ще ни ударят ли хусите по джоба

За момента случващото се в Червено море няма сериозен ефект върху газовите цени, даже обратното - на спотовия пазар един мегават в момента струва малко над 28 евро на мегават, докато преди войната с Израел и "Хамас" беше над 48 евро, отбелязва АП.

Европа има късмет по няколко причини:

  • Икономическият растеж се забави и това намалява търсенето;
  • Проблемите на Китай намаляват конкуренцията на спотовия пазар;
  • САЩ доставят през Атлантика и техните кораби не са застрашени;
  • От Норвегия и Азербайджан идва тръбен газ;
  • Русия също продава LNG на "неприятелските" държави, като заобикаля санкциите;
  • Хранилищата даже в края на отоплителния сезон са на 70% пълни.

Скорошни събития като решението на Белия дом да постави "на пауза" издаването на разрешения за нови LNG проекти, обаче, крият рискове на по-късен етап - поне ако ЕС иска да се избави напълно от руския газ. Освен това, евентуално избухване на пълномащабна война между САЩ и поддържащия хусите режим в Иран може да блокира изцяло енергийните доставки от Близкия Изток.

Ще докара ли Байдън предизборна енергийна криза на Европа

Ще докара ли Байдън предизборна енергийна криза на Европа

Около временното спиране на одобренията за нови LNG проекти има колкото екология, толкова и бизнес

Ако Европа има достъп до по-малко газ, отколкото ѝ трябва, това неминуемо ще изстреля цените до астрономически нива.

Според някои експерти отговорът е в по-големи инвестиции във ВЕИ - соларната и вятърната енергия се произвеждат в Европа и в много по-малка степен са зависими от геополитически фактори. Все още, обаче, възобновяемите източници не могат да бъдат пълномащабна алтернатива по всяко време на денонощието и годината.