Цените на газа в Европейския съюз до второто тримесечие на 2024 г. ще се понижат до средно малко над 350 долара за 1000 кубически метра. Това ще стане на фона на високите запаси в европейските подземни газови хранилища. Тази прогноза дава инвестиционната банка Morgan Stanley в своя обзор The European Gas Manual.

Анализаторите на банката отбелязват, че трябва да се има предвид, че декември 2023 г. се очаква да бъде топъл - по-конкретно през второто десетдневие на месеца температурата на въздуха ще бъде над средната за периода.

В резултат, търсенето на природен газ в ЕС през декември няма да надхвърли 972 милиона кубически метра на денонощие, се казва в обзора. През декември миналата година, който също беше топъл, потреблението на синьо гориво беше 963 млн. куб. м на денонощие.

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Кои са основните 5 стоки, от които САЩ получава най-много приходи от износ

През първото тримесечие на 2024 г. търсенето и съответно доставките на газ в ЕС, според Morgan Stanley, ще бъдат дори по-ниски, отколкото през същия период на тази година - 931 милиона кубически метра на денонощие, при 942 милиона кубически метра тази година.

Очакванията са в края на отоплителния сезон европейските подземни газохранилища като цяло ще бъдат запълнени на 55%, което е близо до рекордното ниво на запълняемост за пелиода - пролетта на 2023 година.

Страните от ЕС, внесли най-много руски втечнен газ тази година

Страните от ЕС, внесли най-много руски втечнен газ тази година

Колко втечнен газ внесе ЕС от Русия тази година