Правителството на Русия обсъжда с крупния бизнес в страната еднократна доброволна данъчна вноска в бюджета, съобщи първият вицепремиер Андрей Белоусов, цитиран от "Ведомости". По думите му, не става въпрос за увеличение на данъци, а за т. нар. данък върху извънредните печалби (windfall tax).

"Доброволна вноска от бизнеса, да, обсъжда се еднократна вноска", казва Белоусов. Той отбелязва, че финансовите резултати за миналата година на много от големите компании "са много добри", особено през първата половина на годината и за първите три тримесечия, резултатите за 2022 г. са "силно положителни". Първият вицепремиер подчертава, че това "не е увеличение на данъци".

Според източник, близък до правителството, сумата по еднократния данък, която би могла да се събере, може да бъде общо около 250 милиарда рубли (около 3,5 милиарда долара по настоящия курс). В данъчната практика има такова нещо като данък върху свръх печалбата - това е еднократно събиране на данъци, обяснява Белоусов, подчертавайки, че това би било "доброволен данък", и то само за крупния бизнес.

Според източник, близък до правителството, окончателна позиция по въпроса за еднократния (доброволен) данък върху свръх печалбите на големите компании още не е формирана, и обсъждането продължава.

Bloomberg написа, че през декември правителството е предложило варианти за "мобилизиране на приходите", като сред обсъжданите мерки е било увеличение на дивидентите от държавни компании и еднократни плащания от крупните частни компании.

Русия бележи сериозен ръст в бюджетния дефицит през януари

Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите приходи от продажба на енергоносители, санкции и разходите за войната в Украйна оказват изключително неблагоприятно отражение върху бюджета на Русия

Министерството на финансите на Русия на 6 февруари публикува данни за изпълнението на бюджета за януари, като разликата между приходите и разходите възлиза на 1,76 трилиона рубли, или 60% от очакваното ниво за годината. При това приходите за месеца са паднали с 35% спрямо януари 2022 г., докато разходите, напротив, са се увеличили рязко - с 59% до 3,1 трилиона рубли.

Експерти, интервюирани от "Ведомости", смятат, че дефицитът на федералния бюджет на Русия за 2023 г. може да надхвърли планираното и да достигне 4 трилиона рубли.

В края на 2022 г. бюджетният дефицит беше 3,3 трилиона рубли, при първоначално планиран излишък от 1,3 трилиона рубли: приходите бяха почти 28 трилиона рубли, а разходите - повече от 31 трилиона рубли.