Цените на златото в петък сутринта се покачват, но в перспектива експертите очакват те спаднат фона на нарастващата доходност на долара и американските държавни облигации.

Котировките за скъпоценния метал се понижиха в четвъртък до най-ниските си стойности от повече от месец, докато доларът се засили и доходността на държавните облигации на САЩ скочи, след коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че склонността на централната банка да продължи да затяга паричната политика е намалила привлекателността на златото за инвеститорите.

В петък сутринта, към 9:55 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на на нюйоркската борса COMEX нарасна със 17,3 долара или с 1,06%, до 1648,2 долара за една тройунция.

На спот пазара златото поскъпна с 15,79 долара, до 1644,93 долара за унция. По време на търговията в четвъртък котировките паднаха с повече от 1%, до най-ниското си ниво от 28 септември.

"Не очаквам обрат за златото и бичи импулс, докато Фед не завърши повишаването на лихвените проценти, което вероятно не е преди март 2023 г.", каза Филип Страбъл, пазарен стратег в Blue Line Futures.

Централната банка на САЩ повиши лихвите със 75 базисни пункта в сряда, отговаряйки на очакванията на пазара. В същото време председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че е "твърде рано" да се говори за пауза в затягането на политиката и пикът на текущия цикъл на повишаване на лихвите вероятно ще бъде по-висок, отколкото се смяташе досега.

Котировките на златото са силно чувствителни към нарастващите лихвени проценти в САЩ, тъй като това увеличава алтернативните разходи за притежаване на злато, което не носи гарантиран доход.

Доларът се повиши с 1,4% спрямо другите основни валути, което направи златото по-скъпо за купувачите от чужбина. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се доближи до най-високото си ниво.

"Можем да видим златото да пада още повече... и вероятно да слезе под $1600, ако доходността на US Treasury продължи да расте", каза Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

Фокусът на пазара сега се измести към данните за заплатите в САЩ за октомври, които ще бъдат публикувани по-късно в петък. Този доклад ще позволи на пазарните участници да оценят бъдещите перспективи за лихвените проценти на Фед.

Известна подкрепа за златото беше предоставена от данни, показващи, че през октомври активността в сектора на услугите в САЩ е нараснала с най-бавния темп от почти 2,5 години. Това може да подскаже, че повишението на лихвите от Фед вече забавя търсенето в американската икономика.

Спот цената на среброто поскъпна с 0,9% до 19,45 долара за унция, платината поевтиня с 0,5% до 925 долара за унция, а цената на паладия се намали с 2,4% до 1 811,15 долара за унция.