Цената на златото в понеделник сутринта се понижава под натиска на укрепващия долар и растящата доходност на американските съкровищни ​​облигации.

Според данните от деншаната търговия цената на априлските фючърси за злато на борсата в Ню Йорк Comex се намалява с $10,6, или 0,54%, до $1943,6 за тройунция.

Майските фючърси за среброто в същото време поевтиняват с 1,14% до $25,323 за унция.

Цената на благородния метал в понеделник сутринта е под натиск от доходността на десетгодишните американски облигации, която нараства до 2,529% от предишното затваряне при 2,493%.

Освен това индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ), който нараства с 0,34% до 99,12 пункта, прави скъпоценният метал по-малко привлекателен за закупуване.

Въпреки това, както казват анализаторите на SPI Asset Management пред Wall Street Journal, предвид съществуващото геополитическо напрежение в обозримо бъдеще, златото все още получава добра подкрепа. "И тъй като цените на петрола вероятно ще останат високи за по-дълго, инфлацията и реалната възможност за стагфлация да удари световната икономика също продължават да подкрепят златото", добавиха експертите.