Златото умерено поевтинява в четвъртък сутринта, търгувайки се малко под $2030 за тройунция. Цената пада като част от техническа корекция и на фона на укрепващ долар, докато основните фактори продължават да подкрепят котировките на благородния метал.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с 4,2 долара, или с 0,21%, до 2031,4 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се продава по 2013,54 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

Майските фючърси за среброто в същото време поевтиняха с 0,14% до 25,003 долара за унция.

В четвъртък сутринта цената на златото се понижава след няколко дни на солидно покачване. През предходните три търговски сесии златото е поскъпнало с 3,4%. Подкрепящи фактори бяха геополитическите и икономически рискове, които традиционно увеличават търсенето на надеждни активи.

Подкрепи търсенето на благородния метал и негативната статистика от САЩ. Така например индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ (Services ISM) през март падна до 51,2% от 55,1% през февруари. Експертите очакваха спад до едва 54,5%. Статистиката на пазара на труда също се оказа по-лоша от очакваното: броят на отворените свободни работни места на пазара на труда (JOLTS) през февруари спадна повече от очакваното.

Укрепването на долара също допринася за коригиращия спад в четвъртък. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) нараства с 0,16%, до 102,01 пункта. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно за закупуване от притежаващите други валути.