Цените на златото се повишават във вторник сутринта, докато доходността на американските държавни облигации и доларът отслабват. В същото време инвеститорите останаха предимно предпазливи преди заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време цената на фючърсите за злато на нюйоркската борса COMEX се покачва с 7,70 долара или с 0,47% до $1648,40 за тройунция.

Спот търговията със жълтият метал се извършва на ниво 1642,99 долара за унция, като преди това котировките паднаха до най-ниското си ниво от 21 октомври.

Доларът отслабна с 0,4% спрямо кошница от другите основни валути и това направи златото по-привлекателно за купувачите от чужбина. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна.

Изявления на председателя на Фед Джеръм Пауъл на пресконференция след среща на централната банка може да предизвикат движение на цените на златото с 25-50 долара, каза Стивън Инес от SPI Asset Management.

"Ако Пауъл отново изрази склонност към затягане и доходността започне да се покачва, златото може да падне до $1625 и след това да тества нивото от $1600", каза експертът.

Очаква се Фед, след края на заседанието в сряда, да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта за четвърти пореден път. Централните банкери също вероятно ще обсъждат кога да приемат по-малко агресивен темп на затягане на паричната политика.

При скока на лихвените проценти от Фед, цените на златото загубиха около 21%, след като достигнаха връх над 2000 долара за унция през март.

Нарастващите разходи по заеми увеличават алтернативните разходи за притежаване на безлихвено злато.

Според доклад на Световния съвет по златото (WGC) глобалното търсене на този метал през 3-то тримесечие на 2022 г. се е увеличило с 28% в сравнение със същия период на предходната година. Причината за това са рекордните покупки на злато от централните банки, но инвестиционното търсене е намаляло значително.

WGC очаква потреблението на злато в Индия да спадне през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходната година поради ускоряващата се инфлация.

Цената на спот пазара за среброто се вдигна с 1,9% до 19,60 долара за унция, платината поскъпна с 0,8% до 932,99 долара, а паладият - с 1,3% до 1865,40 долара.